Vermeer

Verhalen

Wat mij aantrok in een baan bij Vermeer, is dat de machines hier op locatie gebouwd worden.

Het leuke aan werken bij Vermeer, is dat de machines hier op locatie gebouwd worden. Je loopt de werkplaats in en ziet meteen wat handig en werkbaar is. We assembleren honderden machines. Daarin zie je je werk terug. Zoals bij een chassis die nu in productie is, waarvan ik het onderwerk heb ontworpen.

We ontwerpen nieuwe machines op basis van klantbehoefte. Ons dealernetwerk vertelt wat er leeft op de markt. We ontwierpen bijvoorbeeld een houtversnipperaar die om zijn as draait, waardoor hij veel minder verplaatst hoeft te worden. Of een die meer – of andere vormen kan versnipperen. Ook werken we aan tweede generatie machines. Daaraan is al veel geprobeerd en getest, waardoor verbeteringen vinden lastiger is. Omdat je een aantrekkelijke prijs wilt voor een fantastisch product, weeg je steeds af: is deze verbetering de investering waard?

Dat Vermeer een grote internationale speler is, is fijn. In Amerika zijn ze tegen bijna ieder probleem al aangelopen en hebben ze oplossingen en processen die werken. Er is altijd iemand beschikbaar die je kan helpen bij een probleem. De combinatie met een kleine, lokale vestiging, vind ik ideaal. Dat maakt dat dingen breed kan oppakken en de sfeer persoonlijk is.

De laatste jaren groeien we flink. En we blijven kansen verkennen om vooruit te gaan. Qua capaciteit zou het kunnen dat je over een jaar of 5 enorm gegroeid zijn. Ik vind het leuk om daar deel van te zijn. En het stemt de sfeer in het bedrijf goed.

De onderlinge sfeer is gemoedelijk. Tussen de middag wandelen we altijd een rondje met hele afdeling. Dan heb je het over van alles. We werken in een kantoortuin. Is er een grapje, dan haakt iedereen er lekker op in. En soms is iedereen gefocust in een project en kun je een speld horen vallen.

We houden ook ruggenspraak; als ik twijfel of ik in de goede richting zit, trek ik aan de mouw van een collega om mee te kijken. Andersom doen ze dat ook bij mij. Die dynamiek geeft veel vertrouwen en zorgt ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga. Doordat ik van mijn collega’s kan leren, word ik beter in mijn werk. Ze zijn gul in het delen van kennis. We zijn met een vrij jonge club met een aantal oudere en ervaren mensen erin en een aantal vast contractors die voelen als directe collega’s. Zij hebben misschien al 20 van dit soort projecten gedaan. Zij zijn enthousiast om hun kennis te delen.

Binnen de engineeringsafdeling werken we per project in teams met een projectleider en design engineers erbij. Per project kan capaciteit of specialisme van verschillende afdelingen ingezet worden. Op dit moment ben ik bezig met een project waar ik de service en orderdesk afdelingen nodig heb, om te horen welke vragen er verder in het proces en bij klanten leven. Al tijdens het ontwerpproces houden we reviews, waar afdelingen zoals service hun mening geven. Zij denken vanuit de mogelijkheden van de klant. Soms ga ik op pad met service en bekijken we waar ze tegenaan lopen, zodat je dat in de nieuwe generatie machines aan kan passen. Om te leren wordt ook gestimuleerd om in de keuken van Amerika te kijken, zodat je snel kan schakelen. Zo heb ik 2 weken meegelopen met de testafdeling in Pella.

Ik waardeer de vrijheid en het vertrouwen dat ik krijg om flexibel en vanuit huis te werken. Ik werk zo’n 50% vanuit huis, zodat ik reistijd bespaar. Soms start ik eerder zodat ik op tijd kan stoppen. Er wordt vooral gestuurd op output en dat geeft een gevoel van vertrouwen.

Als design engineer heb ik al mooie stappen kunnen zetten in mijn groei. Ik wil graag senior worden en dan project engineer. Bij Vermeer willen ze absoluut niet dat je stilstaat, ze geven steeds kansen. Dat kan ook een andere functie zijn, het hoeft niet per se een stap omhoog te zijn. Het doel is vooral: zorgen dat je op de plek komt die bij je past. Ik heb al heel wat collega’s mooie en passende stappen zien maken. Er wordt al gepolst waar mijn interesse ligt. Dat is hoe dat hier gaat: er wordt niet verwacht dat je jezelf naar voren schuift, maar je wordt opgemerkt. Je manager staat qua functie best dichtbij, dus kan goed de kwaliteit van je werk beoordelen. Dat vind ik fijn. In het begin zit je 2 keer per maand een uur met je manager. Nu is dat eens per maand. Je spreekt over hoe het gaat en waar je tegenaan loopt. Zo zijn er nooit verrassingen in het functioneringsgesprek en blijf je niet met dingen lopen.

– Laurens de Rijk, Design Engineer,

Lees meer

De cultuur bij Vermeer is oprecht. Collega’s heten je welkom, zijn vriendelijk, en hebben een goed gevoel voor humor.

Je weet dat je er nooit alleen voor staat. Als je een lastig probleem hebt, is er altijd iemand die je helpt. Een directe collega, consultant of collega in Pella (Amerika). Ik dacht dat de combinatie van een goede cultuur en hoge kwaliteit niet bestond. Toch is het zo! We hebben samen vaak plezier op kantoor. Even een praatje bij de koffie-automaat. Soms worstel ik met een technisch probleem waar ik nog niet uit ben. Dan is het fijn om met collega’s te werken die dat gevoel kennen en er een grap over maken of meedenken. Dat haalt de druk eraf.

Ik werk gemiddeld 2 dagen per week vanuit huis. Dan heb ik ’s morgens meer tijd met mijn kinderen. Als ik mijn kinderen naar de tandarts moet brengen of naar een winkel moet die in het weekend niet open is, werk ik eromheen. Tijdens vakanties kan ik deels op afstand werken.

‘Dit lijkt wel mijn droombaan’, dacht ik toen ik deze baan zag. En dat is het ook. Bij start twijfelde ik: ben ik wel capable genoeg voor zo’n senior functie? En juist de verantwoording over de elektrische kant van complexe en grote machines, leverde mij enorme persoonlijke en professionele groei op. Zelf dingen uitzoeken, daar heb ik het meeste van geleerd. Zoals hoe je machines goed door de elektrische commissiebeoordeling krijgt. Door aan het begin veel tijd aan het lezen van de normen te besteden, heb ik er een diepgaand begrip van ontwikkeld. Nu weet ik hoe het werkt en vragen collega’s mij om advies. Ik zit hier helemaal op mijn plek.

 

– Petrus Rohland, Electrical Systems Engineer,

Lees meer